Doulan toimenkuva

Suomen Doulat ry:n doulan toimenkuva on kirjoitettu suurten kansainvälisten doulaorganisaatioiden toimenkuvan pohjalta (DONA, CAPPA, ja DoulaUK) suomalaiseen järjestelmään sopivaksi. Toimenkuva kirjoitettiin Suomen Doulat ry:n toimesta yhdessä useiden Suomessa toimivien doularyhmien kanssa, ja se on Kätilöliiton hyväksymä.

Doula tarjoaa läsnäoloa, turvaa, ideoita, kivunlievitystä ja tukea synnyttäjälle ja hänen tukihenkilölleen. Hän on keskustelukumppani, olkapää, tsemppaaja ja valmentaja. Doula tukee synnyttäjän roolia aktiivisena toimijana yhdessä kätilön kanssa.

Doulan toimenkuva

Doulan tehtävä

Synnytysdoula on synnyttäjän tuki ennen synnytystä, synnytyksessä sekä sen jälkeen tarjoten hänelle henkistä ja fyysistä tukea synnyttäjän haluamalla tavalla. Hän tukee myös synnyttäjän kumppania ja muuta perhettä.

  • Kun mahdollista, doula tapaa synnyttäjän ja muut mahdolliset tukihenkilöt ennen synnytystä tutustuen heihin ja heidän toiveisiinsa synnytyksen suhteen. Doula tukee heidän valmistautumistaan synnytykseen tarjoten tukea ja tietoa synnytykseen liittyen.
  • Synnytyksen aikana doula on synnyttäjän jatkuva henkinen ja fyysinen tuki, tarjoten erilaisia lääkkeettömiä selviytymismekanismeja, tukea, läsnäoloa sekä tietoa. Doula kannustaa tarvittaessa synnyttäjän tukihenkilöä eri tavoin auttamaan ja tukemaan synnytyksessä.
  • Synnytyksen jälkeen doula keskustelee synnytyksestä synnyttäjän/perheen kanssa sekä auttaa tarvittaessa löytämään lisätietoa.

Toimenkuvan rajoitukset

Doula ei tue synnyttäjää lääketieteellisesti eikä tee lääketieteellisiä toimenpiteitä, kuten verenpaineen mittausta, kuumeen mittausta, sisätutkimuksia, kokeile vauvan asentoa tai kuuntele sydänääniä.

Synnyttäjälle

Doula auttaa synnyttäjää saavuttamaan synnytysrauhan ja on hänen jatkuvana tukenaan.

Doula auttaa synnyttäjää seuraamaan hänen aikaisemmin tietoon saattamia toiveita synnytyksen kulusta siltä osin kuin se on mahdollista ja auttaa henkisesti muuttuvissa tilanteissa.

Doula opastaa synnyttäjää kysymään hoidostaan ja tuomaan ilmi omia huoliaan sekä toiveitaan.

Doula ei puhu eikä tee päätöksiä synnyttäjän puolesta.

Tiedonvälitys

Siltä osin, kun synnyttäjän tarpeet ylittävät doulan toimenkuvan, doula ohjaa synnyttäjää löytämään lisätietoa sekä kysymään hoitoon liittyvistä asioista hoitohenkilökunnalta.

Doulan on tuotava oma taustansa (koulutus, kokemus, ym.) selkeästi ja rehellisesti asiakkaan tietoon, kuten myös tarjottavan palvelun sisältö.

Doula tehtävässään

Doulan tulee toimia kunnioittavasti kaikkia asiakkaita, doulia sekä muita kohtaamiaan ammattilaisia kohtaan ja työskennellä oman roolinsa mukaisesti.

Doulan tulee säilyttää luottamuksellisuus, ellei hänellä ole kirjallista lupaa kertoa asiakkaastaan.

Doula ja muu tukitiimi

Doula tukee tiedollisesti synnyttäjän valitsemia tukihenkilöitä ja ehdotuksilla miten he voivat tukea synnyttäjää. Doula ei vie kumppanin tai muun tukihenkilön paikkaa, vaan tukee hänen toimintaansa.

Doulan toimenkuva sisältää lääkkeettömiä kivunlievityksiä. Tässä doula Marjaana painaa synnyttäjän alaselkää lievittäen kipua.
Doulan toimenkuva sisältää paljon erilaisia lääkkeettömiä kivunlievityksiä.

Lehdistötiedote: Doula – perheiden tueksi ja äitiyshuollon kulujen säästämiseksi

20.11.2017 Espoo
Suomen Doulat ry julkaisee infolehtisen synnytysdoulien toiminnasta keskiviikkona 22.11.2017 sivullaan http://www.suomendoulat.fi/. Infolehtisessä kerrotaan mm. mikä on doula, mitä hän tekee, minkälaisia doulia Suomessa toimii ja doulatutkimusten tuloksia. Infolehtinen on tilattavissa ennakkoon osoitteesta info@suomendoulat.fi.
Doula on synnyttäjän tukihenkilö, joka tarjoaa fyysistä, henkistä ja tiedollista tukea raskausaikana, synnytyksessä ja/tai synnytyksen jälkeen. Doula on synnytyksessä vain yhtä perhettä varten kerrallaan. Doula on olkapää, keskustelija, kuuntelija, tietopankki, kumppanin tuki ja turva. Näiden lisäksi doula tarjoaa myös lääkkeettömiä kivunlievitysmenetelmiä.
Tutkimuksia
Cochrane Review:n laajan yli 15 000 synnyttäjää koskeneen tutkimuksen mukaan jatkuvalla läsnäololla oli seuraavia vaikutuksia: Synteettistä oksitosiinia tarvittiin vähemmän, riski sektioon oli pienempi, spontaanisti käynnistyneitä synnytyksiä oli enemmän, tarvittiin vähemmän lääkkeellistä kivunlievitystä, vauvoilla oli vähemmän heikkoja APGAR-pisteitä ja vastasyntynyt joutui harvemmin toiselle osastolle hoitoon. Lisäksi synnyttäjillä oli vähemmän huonoja synnytyskokemuksia.
WHO suosittelee jatkuvaa tukea synnytyksen aikana, koska se parantaa synnytyksen hoidon tuloksia.
ACOG: Julkaistujen tutkimusten mukaan yksi tehokkaimmista tavoista parantaa synnytyksen hoidon tuloksia on jatkuva tuki tukihenkilöltä, kuten doulalta. Tätä resurssia ei todennäköisesti vielä täysin hyödynnetä.

Doulan yhteiskunnalliset vaikutukset
Doulan läsnäolo vähentää synnytystenhoidossa tarvittavia toimenpiteitä ja vähentää kustannuksia sekä inhimillistä kärsimystä.
Kun perheellä on doula mukana synnytyksen alkuvaiheista lähtien kotona, niin perhe todennäköisemmin pärjää kotona pidempään ja siirtyy sairaalaan myöhäisemmässä vaiheessa. Tämähän on jokaisen synnytyssairaalan toive. Erityisesti pääkaupunkiseudulla on pulaa synnytyssaleista, joten olisi mm. HUS:n etu, että perheillä olisi doula ja he tulisivat sairaalaan nykyistä myöhäisemmässä vaiheessa.
Doulan kanssa synnyttävillä on myös suurempi todennäköisyys normaalisti edistyvään synnytykseen. Tällä on iso merkitys, sillä jokainen toimenpide maksaa ja jokainen puuttuminen lisää seuraavien toimenpiteen riskiä. Tämä “cascade of intervention” on erittäin vahva synnytyksessä ja ensimmäisen toimenpiteen välttäminen vähentää muita tarvittavia toimenpiteitä. Kun synnytys on mennyt hyvin ja mahdollisimman vähillä toimenpiteillä, perhe voi paremmin ja kotiutuu nopeammin.
Lisätietoa
Suomen Doulat ry
www.suomendoulat.fi
info@suomendoulat.fi
Marjaana Siivola
050-5969011

Yhdistys

Suomen Doulat ry on 2014 perustettu yhdistys kaikille Suomessa toimiville doulille. Yhdistyksen jäseneksi voi liittyä ammatikseen tai vapaaehtoisesti doulaavat koulutetut doulat tai kaikki doulauksesta kiinnostuneet.

Yhdistyksen jäsenille on tarjolla jäsenille tarkoitettu Facebook-ryhmä, vertaistukea, koulutuksia ja alennusta koulutuksista.

Voit lähettää viestin yhdistykselle osoitteeseen yhdistys@suomendoulat.fi.

Kysy doulalta

Suomen Doulat ry aloittaa perheille matalankynnyksen ilmaisen “kysy doulalta” tapahtumien järjestämisen. Tilaisuuteen voi jokainen tulla kysymään mitä vain synnytykseen tai doulaukseen liittyviä kysymyksiä doulalta. Mikään kysymys ei ole liian pieni kysyttäväksi. Doula osaa kertoa mm. synnytyksen kulusta tai kivunlievityksistä. Tule kysymään vaikka TENS-laitteen käytöstä tai miten kumppani pystyy auttamaan synnyttäjää. Tilaisuudessa ei saa hoito-ohjeita eikä siellä diagnosoida mitään.

Doula tukee puolisoa
Doula tukee kumppania löytämään tapoja synnyttäjän olon helpottamiseen.

Ensimmäiset kysy doulalta tilaisuudet starttaavat Espoossa Entressen kirjastossa muutaman kilometrin päässä Jorvista junaradan vieressä. Tilaisuudet ovat maanantaisin 16.1., 13.2. ja 13.3. klo 18-19 Entressen kirjaston estradin vieressä. Paikalla on sertifioitu doula Marjaana Siivola Doulesista.

Tulevat Kysy Doulalta tapahtumat päivitetään omalle sivulleen tänne.

Doula kulkee tulevan äidin tukena

Turun paikallismedia Aamuset kirjoitti doula Katja Pohjolasta.

“Doula on mukana synnytyksessä äidin tukena ja auttaa äitiä valmistautumaan synnytykseen sekä äitiyteen. Hän tapaa äidin muutamia kertoja ennen synnytystä ja kerran sen jälkeen. Pohjolan mielestä doulan tärkein tehtävä on kuunnella äitiä ja kulkea vierellä.”

Pääset lukemaan jutun tästä:

http://www.aamuset.fi/naista-puhutaan/elamatyyli/doula-kulkee-tulevan-aidin-tukena

 

DONA Internationalin informatiiviset sivut

DONA International on julkaissut uudet kotisivut, joissa on paljon tietoa doulaamisesta. DONA eli Doulas of North America muuttui jo kauan sitten DONA Internationaliksi, sillä heillä on jäseniä monissa eri maissa ympäri maailmaa.

DONA on maailman vanhin ja suurin doulajärjestö, joka tekee paljon tutkimusta ja vaikuttaa monissa eri tahoissa USA:ssa. DONA oli mukana myös tutkimuksessa, jonka perusteella USA:n julkinen terveydenhoito MedicAid aloitti kustantamaan doulatuen asiakkailleen.

ACOG Weighs in on the Benefits of Continuous Labor Support

“Published data indicate that one of the most effective tools to improve labor and delivery outcomes is the continuous presence of support personnel, such as a doula. Given that there are no associated measurable harms, this resource is probably underutilized.”

The American College of Obstetricians and Gynecologists and the Society for Maternal-Fetal Medicine
Safe Prevention of the Primary Cesarean Delivery; American Journal of Obstetrics and Gynecology, March 2014

DONA uudisti kotisivunsa ja sieltä löytyy paljon tietoa mitä doula tekee ja mitä vaikutuksia doulan tuella on perheille. Kannattaa käydä tutkimassa sivuja.

https://www.dona.org/

Doula auttaa synnyttäjää löytämään hyvän asennon synnytyksen aikana.
Doula auttaa synnyttäjää löytämään hyvän asennon synnytyksen aikana.

Doules doula Marjaana

Doulesin doula Marjaana toimii doulana ja synnytysvalmentajana. Doulana Marjaana on toiminut noin kolmessakymmenessä synnytyksessä. Kokemusta on kaikenlaisista synnytyksistä keisarileikkauksesta, puudutesynnytyksistä, luomuista ja kotisynnytyksistä. Doulana Marjaana kuuntelee herkästi, mikä on sinun toiveesi synnytyksestä ja pääset työstämään omaa matkaasi sitä kohden jo raskauden aikana. Synnytyksessä Marjaana huomioi hyvin myös kumppanin antaen hänelle vinkkejä mitä voisi tehdä. Marjaanan rauhallisuus synnytyksen aikana tarttuu niin synnyttäjään kuin kumppaniinkin.

Marjaana oli perustajajäsen Suomen Doulat ry:ssä, on kirjoittanut Synnytysdoulan toimenkuvan ja hyväksyttänyt sen Kätilöliitolla. Marjaana toimi yhdistyksen puheenjohtajana kolme vuotta ja on edelleen hallituksen jäsen.

Marjaana Siivola, doula ja synnytysvalmentaja
Marjaana Siivola CD(DONA), CCCE(CAPPA) eli sertiifoitu doula ja sertifioitu synnytysvalmentaja.

Marjaana on sertifioitu synnytysdoula CD(DONA), sertifioitu synnytysvalmentaja CCCE(CAPPA), perhedoula, DI, tekniikan lisensiaati ja tutkija. Marjaana kouluttautuu jatkuvasti niin, että vanhemmat saisivat uusimpaa tietoa ja vinkkejä synnytykseensä. Uusimpana koulutuksena on saksalaisen Cornelia Enningin vesisynnytyskoulutus, jonka opeista pääset hyötymään, jos toivot veden käyttöä synnytyksessä avautumistavaiheessa ja/tai ponnistusvaiheessa.

 

Synnytyksen ABC synnytysvalmennus

Synnytysvalmennus on kummunnut doula-asiakkaiden valmentamisesta ja laajentunut Synnytyksen ABC:n verkkovalmennukseksi. Nyt uutena valmennuksena Marjaana tarjoaa myös Synnytys epiduraalilla -valmennusta heille, joille epiduraali on ensisijainen kivunlievitystoive. Kätilöt toivovat vanhempien valmistautuvan myös epiduraalisynnytykseen, joten tässä on oiva tilaisuus oman kodin rauhassa se toteuttaa. Kurssi auttaa sinua saamaan hyvän synnytyskokemuksen epiduraalin kanssa. Kätilötkin toivovat, että tietäisit etukäteen milloin suuriin piirtein epiduraalin voi saada ja miten pystyt jatkamaan aktiivista synnyttämistä myös epiduraalin kanssa.

Synntyys epiduraalilla synnytysvalmennus

Jos et oikein vielä tiedä mitä haluat, niin tilaa ILMAINEN synnytysvalmennuksen Minikurssi. Se sisältää kolme sähköpostia: rentoutuminen synnytyksen aikana, kivunlievitys ja synnytystoivelista (eli esittelykirje kätilölle). Näillä pääset alkuun nopeasti ja helposti.

ilmainen minikurssi
Tilla ilmainen minikurssi

Perhedoula tuo avun arkeen

Kun esikoinen syntyy, niin useimmilla se on ensimmäinen kontakti vauvan hoitamiseen. Mielessä pyörii monia kysymyksiä ja uudet vanhemmat pohtivat kuumeisesti mitä ja miten heidän tulee toimia.

Tähän kannattaa pyytää apuun perhedoula. Perhedoula auttaa vanhempia ymmärtämään lasta ja lapsen viestejä. Perhedoula auttaa imetyksessä, vauvan hoidossa sekä ehdottomasti myös uuden arjen löytymisessä.

Jokaiselle perheenjäsenelle pitää löytää aika ja paikka saada kunnolla nukuttua. Jokaiselle perheelle tämä löytyy vähän eri yhdistelmistä.

Joskus vauva-arjessa on hankala löytää mm. aikaa suihkussa käymiseen. Äidin ei tarvitse odottaa kumppaniaan kotiin, että pääsisi suihkuun. Siihen löytyy monia eri keinoja, miten äiti pystyy käymään rauhassa suihkussa, vaikka onkin pienen vauvan kanssa yksin kotona. Ulkoilu, kaupassa käynti, ruuanlaitto yms tarvitsevat oman tarkkailunsa ja mahdollisesti uusia tapoja niiden toteuttamiseen.

Kannattaa panostaa uuden arjen kuvioiden löytämiseen niin, että se toimii jokaiselle perheenjäsenelle.

Tässä Kaksplussan juttu perhedoula Tara Langesta.

http://www.kaksplus.fi/vauva/vastasyntynyt/vauvakuiskaaja-auttaa-synnytyksen-jalkeisena-aikana/