Päätös palkata doula ei ole aina helppo – ainakaan kumppanille

Uskon, että doulan työ on kutsumustyö ja siihen päätyy tarkoituksella. Halu tehdä doulan työtä voi kummuta omasta synnytyskokemuksesta ja taustalla on aina halu tukea äitejä ja perheitä tässä hyvin erityisessä elämänvaiheessa. Doulat ymmärtävät miten tärkeää tuki on, kun elämä on muuttumassa isosti. Ajatus palkata doula voi syntyä lukemattomista syistä: aiemmasta synnytyksestä, synnytyspelosta, halusta olla lääkkeetön, halusta saada kaikki lääkkeet. Jännityksestä, innosta ja odotuksesta. Kukaan ei kuitenkaan voisi olla äidille tärkeämpi tukihenkilö kuin oma rakas. Sen tietää myös doula.

Kun äiti kertoo kumppanilleen halusta ottaa doula mukaan synnytykseen, on normaalia, että kumppani ottaa askeleen taaksepäin. Hän ihmettelee, miksi synnytykseen tulisi kolmas? Miksi sairaalan henkilökunta ei riitä? Miksi hän ei riitä? Kumppani saattaa ajatella, että doula on vain tietynlaista synnyttäjää varten vaikka doula on kaikkia varten. Jos äiti ei osaa perustella kumppanilleen doulan palkkaamista, jää ilmaan leijumaan kasa kysymysmerkkejä. Jää jopa doulan palkkaaminen joka olisi äidille tärkeää.

Joskus kumppanit tuntevat olonsa uhatuksi ajatuksesta, että synnytykseen tulisi mukaan doula, synnytyksen ammattilainen eikä heillä itsellään ehkä olisi aavistustakaan synnyttämisestä. kumppanit ajattelevat, että he jäisivät doulan varjoon. Kuin heille ei olisi mitään käyttöä. Ja eihän kavereillakaan ole ollut mitään doulia. Koko homma kuulostaa ihan omituiselta.

Doula auttaa kumppania saamaan hyvän synnytyskokemuksen.
Joskus kumppanit ovat doulan ottamista vastaan ja kumppanit voivat kokevat olevansa uhattuina tai syrjäytettyjä. Doula kuitenkin tukee myös kumppania olemaan vahvemmin mukana synnytyksessä synnyttäjän tukena ja turvana ja auttaa kumppania saamaan hyvän synnytyskokemuksen.

Taitava, ammattitaitoinen doula osaa olla lähellä ja kaukana. Hän ymmärtää, milloin on aika istahtaa huoneen toiselle puolelle tai käydä kahvilla. Doula on tietoinen siitä, että hän on tukemassa äitiä ja kumppania. Hän ei koskaan tule heidän väliin. Estraadi on tulevien vanhempien, ellei muuta pyydetä. Kätilöllä on myös oma tilansa johon doula ei astu.

Fakta on, että vain kumppani todella tuntee äidin. Heillä on se side, joka on johtanut tähän pisteeseen, että ollaan synnyttämässä. Doulan kanssa on voitu tavata useita kertoja ennen synnytystä ja tapaamiset ovatkin tärkeitä, mutta tuota vahvaa sidettä ei voita mikään.

Olen huomannut, että doulalla on positiivinen vaikutus kumppaniin, sillä kumppani saattaa hermostua ja pelästyä kun supistukset voimistuvat. Hän saattaa lähteä käytäville kyselemään epiduraalin perään, vaikka äiti pärjäisi hyvin näinkin. Kun doula kertoo, että kaikki on hyvin ja äiti synnyttää hienosti, huokaisee kumppani. Doula kertoo, mitä nyt tapahtuu ja mitä voisi tehdä. Se jokin voi olla esimerkiksi yhdessä hengittäminen äidin tueksi, viieän kääreen pitäminen otsalla tai lantion painaminen. Kun doula antaa konkreettisen esimerkin, on kumppaninkin helpompi ryhtyä toimeen ja äiti on iloinen. Kun kumppani on rauhallinen ja luottavainen, tunnelma synnytyshuoneessa on paras mahdollinen ja hyvän mielen hormoni oksitosiini saa jatkaa virtaustaan villinä. Win-win.

Doula on käyttänyt jopa vuosia ammattitaitonsa kehittämiseen, ymmärtää hän synnytyksen vaiheet ja henkiset ja fyysiset tuntemukset mitä näissä vaiheissa voi ilmetä. Hän hallitsee lääkkeettömät kivunlievitysmenetelmät ja tietää, miten naisen keho on luotu synnyttämään. Hän tukee äidin toiveita eikä tuo synnytystilaan omia mielipiteitään.

Moni kumppani helpottuu, kun heihin ei kohdistu odotuksia ja paineita tukihenkilönä, jos doula on mukana. Tilanne on kumppanillekin uusi, joten mielestäni heiltä ei saisi vaatia liikaa. Tuen merkitystä ei silti voi korostaa. Kumppani voi halutessaan seurata sivusta ja ottaa ohjat käsiinsä jos innostuu. Tai käydä kahvilla kun doula pitää äidille seuraa. Koska synnytys voi kestää jopa useita vuorokausia, on kaikkien nukuttava. Doula ja kumpani voivat vaihdella vuoroja. Silloin äiti ei joudu olemaan yksin ja doula voi herättää kumppanin heti, jos jotain alkaa tapahtumaan.

Miksi sairaalan henkilökunta ei riitä? Kyllä se riittää. Doula ei ole pakollinen hankinta eikä tae sille, että kaikki sujuu kuin tanssi. Mutta tilanne on se, että koska kätilöille ja lääkäreille kuuluu lääketieteelliset toimenpiteet, heillä on kädet täynnä töitä. He seuraavat vauvan vointia, tekevät toimenpiteet ja auttavat lopulta vauvan maailmaan. He tekevät siis uskomatonta työtä.

Kätilöllä voi kuitenkin olla samaan aikaan toinen tai kolmaskin synnytys hoidettavana jolloin hän ei ehdi antamaan äidille jatkuvaa tukea vaikka kuinka haluaisi. Koska doulalle ei kuulu lääketieteelliset toimenpiteet, hänellä on kaikki aika antaa jatkuvaa tukea tai olla antamatta, jos äiti ja kumppani haluavat olla kaksin. Koska synnytystilanne on uusi, voivat tulevat vanhemmat kokea olonsa pelokkaiksi ja neuvottomiksi jäädessään yksin huoneeseen, jos heillä ei ole jatkuvaa tukea, oli se sitten huoneessa tai sen ulkopuolella henkisenä tukena.

Yksi harmaiden hiuksien aihe on usein raha. Ammattidoulat maksavat ja hintahaitari on laaja, riippuen useimmiten doulan tietotaidosta ja kokemuksesta. Muun muassa doulan valmius lähteä synnytykseen keskellä yötä ja järjestää elämänsä niin, että synnytys olisi etusijalla, on vain yksi esimerkki siitä, miksi kova työ maksaa.

On myös paljon kumppaneita, joille doulan palkkaaminen ei ole ongelma. He ajattelevat, että mikä auttaa äitiä, se otetaan. Tai että äiti päättää koska hän on se, joka synnyttää. Ymmärrän silti, että on täysin normaalia ihmetellä satojen eurojen menoerää kaikkien vauvahankintojen jälkeen jollekin, jota ilmankin voisi mennä synnyttämään. Äiti voisi perustella doulan palkkaamisen etsimällä tutkimustietoa doulien hyödyllisyydestä, sillä tutkimukset puhuvat puolestaan. Mustaa valkoisella voi auttaa ymmärtämään doulien työn lukemattomia hyötyjä niin raskaudessa, synnytyksessä kuin synnytyksen jälkeisessä elämässä, joka taas vaikuttaa kaikkeen ympäröivään. Äiti voisi kertoa, että synnytys ei ehkä ole se, mistä kannattaisi ensimmäisenä säästää.

Äidin ja perheen saama tuki ja keskustelut raskausaikana auttaa suhtautumaan tulevaan synnytykseen luottavaisemmin. Informatiivinen, fyysinen ja henkinen tuki jota doula tarjoaa synnytyksessä, on keskeisessä asemassa positiivisen synnytyskokemuksen syntymisessä. Synnytys jää mieliimme ikuisesti. Doula on teitä varten, jotta kokemuksesta tulisi paras mahdollinen.

Wilma Rytkönen
Sertifioitu doula (Doulakka)
Joogaohjaaja

Vastaa